Kerhon tarina

Ystävämme on nähnyt paljon elämänsä aikana.

Taustaa

Kerhon juuret ovat venäläisen varuskunnan synnyssä 1860-luvulla. Venäläisten upseerien toinen koti oli upseerikasino, joka hoiti yleensä myös perheettömien upseerien ruoka- ja juomahuollon.

Suomen itsenäistyttyä sama meno jatkui Upseeriklubilla vuosikymmeniä. Kenttätykistörykmentin ensimmäinen komentaja oli Lauri Malmberg (Miekka), rykmentin lääkäri Väinö F. Lindén (Myrkky) sekä heidän hyvä ystävänsä Eino Leino (Muste) olivat kerhon kanta-asiakkaita. Miekasta tuli jääkärikenraaliluutnantti ja Myrkystä lääkintäkenraalimajuri puolustusvoimien ja suojeluskuntien johtoon. Kansallisrunoilijan viittaa kantava Eino Leino oli Suomen runoruhtinas. Shakkia, skruuvia ja biljardia pelattiin. Kieltolain aikaan oli tarjolla myös ”kovaa teetä.”

Upseeriklubi loi erinomaiset puitteet upseerikasvatukselle. Klubin ruokapöydässä oli tarkka etiketti, jota tuli tiukasti noudattaa rauhallisen ruokailun ja henkevän keskustelun merkeissä.

Kerho – Asuntola ja juhlapaikka

Ravintola Kerhon punatiilinen rakennus on valmistunut vuonna 1907 kahdeksalle venäläiselle aliupseeriperheelle. Suomalaiset ammattimiehet ovat rakentaneet talon Korson Anttilan tiilitehtaan tiilistä. Kerhon rakennus toimi henkilökunnan asuntona 1960-luvulle asti. 1970-luvun alussa molemmat vanhat kerhorakennukset vaurioituivat tulipaloissa ja purettiin, ja toiminta siirtyi tähän varuskuntakerhoon.

Kerholla vietettiin iltaa ja vuosittain juhlittiin vuosipäivien illallisilla juhlapuvuissa. Itsenäisyyspäivän vastaanottoja pidettiin yhdessä kunnan kanssa. Kerholla järjestettiin useita oman jäsenistön juhlia, esimerkiksi uuden vuoden ja vapun juhlia sekä juhannusbileitä. Naistoimikunnat olivat aktiivisia teemajuhlien järjestäjiä.

Nykypäivä

Kerho oli suosittu yhteisöjen kokousten ja yksityistilaisuuksien pitopaikkana ja lopulta myös avoimena kerhoravintolana. Hyrylän varuskunnan toiminta lakkautettiin vuonna 2005 ja silloin kiinteistö siirtyi yksityisomistukseen. Lukuisten vaiheiden jälkeen rakennus muotoutui nykyiseen loistoonsa, jossa myös sotilasperinteitä kunnioitetaan.

Ravintola Kerhon rakennuksella on monta tarinaa kerrottavanaan. Osa niistä jää ikuisesti salaisuuksiksi, mutta ne kaikki ovat silti mukana luomassa Kerhon ainutlaatuista tunnelmaa.